Vänern är ett hav – ett innanhav. Det är Europas största sötvattensskärgård. Vänern utgör ett paradis för kajakpaddlare med 22 000 öar och holmar. Samtidigt är Vänerns skärgårdar en gömd oas. Förvånansvärt få paddlare hittar hit. Du slipper att trängas och kan ofta hitta en egen strand eller ö. På köpet behöver du inte tänka på brännmaneter eller på att duscha av saltet när du badat. 

Skärgårdarna i området har flera stora naturreservat inrättade för att skydda de rika naturvärdena. Här finns stora orörda områden av vildmarkskaraktär med flerhundraåriga tallar där havsörn och fiskgjuse häckar. Här finns också ett av Sveriges tätaste älgbestånd, dovhjort, rådjur och bäver. Har du tur kan du få se någon av dem simma mellan öarna.

I Vänern kan du paddla allt från lugna dagsturer till krävande expeditioner. Vill du göra en långtur så har du ca 500 km paddling om du följer kustlinjen. Den sammanlagda strandlinjen inklusive skärgårdarna är mer än 2 000 km lång.

Av säkerhetsskäl använder vi inte ut öppna kanoter på Vänern. Om ni vill paddla tillsammans så erbjuder vi istället stabila och trygga tandemkajaker som är säkrare att använda i Vänern.

Visste du att vattnet i Vänern är så rent att du kan dricka det direkt från sjön och att Vänern är en av de solsäkraste platserna i Sverige.

Hyra kajak i Vänern

Hyr kajak i Mariestad
Här hittar du både kajaker för en tur över dagen och kajaker för långa expeditioner.
Läs mer:

Hyr kajak i Laxhall
Hyr din kajak i Laxhall och kom direkt ut till Brommö skärgård naturreservat, ett av de mest attraktiva utflyktsmålen.
Läs mer:

Paddla kajak i Vänern

Självguidat kajakpaket
Upplev Vänern på egen hand. 22 000 öar väntar på dig. Vi har expeditionskajaker och annan friluftsutrustning om du behöver.
Läs mer:

Vänern Outdoor

Prova-på-kurs
Den här kursen vänder sig till dig som inte har paddlat kajak tidigare. Fokus ligger på att bekanta sig med kajak och utrustning samt grundläggande paddelteknik och säkerhet.
Läs mer:

Nybörjarkurs med kamraträddning
En lite mer heltäckande kurs med fokus på paddlingsteknik och säkerhet för dig som vill lära dig att paddla kajak. Vi tränar på kamraträddning och på att komma tillbaka upp i kajaken från vattnet.
Läs mer:

Vänern Outdoor

Lilla vildmarksturen
Följ med på lilla vildmarksturen och upplev Vristulven som är en trolsk skogsjö med otaliga öar holmar och vikar. Den här turen är lämplig som en familjeaktivitet.
Läs mer:

Stora vildmarksturen
Följ med på en guidad tur till Onsö skärgård. Ett av de finaste och populäraste naturreservaten i Vänern.
Läs mer: