Vandra i Djurö nationalpark
Följ med till exotiska och natursköna Djurö nationalpark i hjärtat av Europas största insjöskärgård. En gömd oas i innanhavet Vänern med Sveriges kanske solrikaste klimat. Den otillgängliga ögruppen har vildmarkskaraktär utom på mindre delar av huvudön där det tidigare funnits bofasta.
Man måste färdas minst åtta kilometer över öppet vatten för att besöka Djurö nationalpark. På plats förstärks intrycket av isolering. Norrut är det bara öppet vatten så lång ögat når. Luröskärgården i sydväst är bara en låg strimma.

Ingen skärgård i landet ligger så isolerad och det är just avskildheten som tjusar (Länsstyrelsen)
Förutom kalspolade hällar, klapperstensstränder och det rika fågellivet så finns en stor gräsbeklädd glänta, på huvudön Djurö, som hålls öppen av dovhjortars bete. En skön kontrast mot den omgivande karga tallskogen. Fiskgjusen är karaktärsfågel och häckar på flera platser. Havsörnen ser vi ofta cirkla ovanför öarna eller passera över oss under båtfärden.
Syftet med Djurö nationalpark är att bevara den vilda och isolerade skärgården. Låta skogen utvecklas till urskog och skydda fågellivet. På huvudön finns också en spännande kulturhistoria. Centralt på ön finns rester av ett jordbrukslandskap. Här finns också en anrik jaktvilla från tiden då ön varit jaktpark.
Båtturen är en upplevelse i sig. Vi färdas med M/S Pärla, som är en trygg tvåmastad motorseglare. Du kan kliva på i Mariestad eller vid Laxhall på Torsö. Turen går genom den vackra skärgården och vidare över öppet vatten. I väster så växer Djurö nationalpark fram samtidigt som vi har fri horisont mot söder och norr på innanhavet Vänern. När vi har bra vind så hjälps vi åt att sätta segel och låta vinden föra oss fram. Seglen och kölen hjälper också till att göra överfärden bekväm då en seglande båt rullar mycket mindre om vågorna är stora. M/S pärla har plats för alla inne i båten vid dåligt väder och generösa utrymmen på däck när vädret är fint. Ombord finns också en rymlig toalett med WC.
Vandra i Djurö nationalpark: Vi börjar med lunch på båten. På ön går vi igenom planen för vandringen och sedan vandrar vi i lugn takt i ca 2-3 timmar. Guiden kommer att berätta om naturen som vi passerar igenom och visa de kulturhistoriska sevärdheterna på ön. Det blir historier om svunna tider och hur man tidigare levde på ön.
Vi vandrar med skvattram som stryker längs benen och över klippor vid Vänerns strand. Det är skogsstigar som gäller på Djurö så ta på bra vandringsskor. Ofta ser vi de skygga dovhjortarna om vi smyger fram på rätt ställe. På lämplig plats stannar vi och fikar. Om vädret är bra så blir det också stopp för bad för de som vill.
Tänk på att de barn som följer med på den guidade vandringen antingen måste kunna gå sträckan (2-3 timmar längs stigar) eller bäras på ryggen av medföljande vuxen. På några platser på ön finns det torrdass.

Tider:
- Avgång från Mariestad: 8:00
- Avgång från Laxhall ca 10:00
- Ankomst till Djurö ca 12:00
- Avfärd från Djurö ca 16:00
- Ankomst till Laxhall ca 18:00
- Ankomst till Mariestad ca 20:00
Pris:
Vuxen: Guidad vandring 1 490 kr
Barn under 16 år halva priset
Datum: Bokas på förfrågan eller på de datum som läggs upp under säsongen. Vi har en förfrågan på 20 juni men inte tillräckligt många deltagare ännu. Hör av dig om du är intresserad av det datumet.
Antal deltagare: Min 6 fullbetalande personer, max 12 personer.
Åldersgräns: Lämplig ålder för barn är minst ca 12 år beroende på deras fysiska styrka och uthållighet. Yngre barn kan fungera i en tandemkajak tillsammans med en vuxen. Vid grupper kan vi anpassa paddlingarna efter vad barnen orkar.
Tänk på att de barn som följer med på den guidade vandringen antingen måste kunna gå sträckan (2-3 timmar längs stigar) eller bäras på ryggen av medföljande vuxen.
Guide: Då vi ofta har deltagare från olika länder så sker guidningen normalt på engelska men guiderna talar också svenska.
Lunch och fika ingår.
Vegetarisk lunch ombord. Fika, ekologiskt kaffe eller te och något gott tilltugg. På båten finns också mellanmål så att ingen ska behöva vara hungrig på turen
Besöksinformation för Djurö nationalpark
Om det blåser för mycket kommer turen att ställas in. För mycket vind betyder stadigvarande vind över 10 meter per sekund men skepparen har alltid sista ordet då flera faktorer spelar in. Det händer sällan under sommaren att turen behöver ställas in. Lämna ett telefonnummer där vi kan få tag på er innan avfärd