Vandra i nationalparken

Följ med till exotiska och natursköna Djurö nationalpark i hjärtat av Europas största insjöskärgård. En gömd oas i innanhavet Vänern med Sveriges kanske solrikaste klimat? Den otillgängliga ögruppen har vildmarkskaraktär utom på mindre delar av Djurö där det tidigare funnits bofasta.

Man måste färdas minst åtta kilometer över öppet vatten för att besöka Djurö nationalpark. På plats förstärks intrycket av isolering. Norrut är det bara öppet vatten så lång ögat når. Lurö skärgård i sydväst är bara en låg strimma. 

Djurö nationalpark

Vi har flera olika paketerbjudanden för ett besök i Djurö nationalpark.

Dagstur till Djurö nationalpark med guidad vandring


Vi startar turen i Mariestads hamn men det går också att kliva på och av i Laxhall på Torsö. Båtturen till Djurö nationalpark tar ca 3,5 timmar för motor men har vi bra vindar så försöker vi segla och då tar överfärden lite längre tid. På vägen finns det fika. När vi är framme i nationalparken så blir det först lunch ombord innan vi ger oss ut på en guidad vandring runt ön där kaffe och te finns medpackat. Fina dagar stannar vi för ett bad vid Djurös enda sandstrand.

Tider:

  • Avgång från Mariestad: 8:00
  • Avgång från Laxhall ca 10:00
  • Ankomst till Djurö ca 12:00
  • Avfärd från Djurö ca 16:00
  • Ankomst till Laxhall ca 18:00
  • Ankomst till Mariestad ca 20:00

Pris:  
Vuxen: Guidad vandring 1 490 kr
Barn under 16 år halva priset
Boka hela båten, max 12 deltagare 8 900 kr

Datum:
Lördagar från 5:e maj till 21:a september.

Antal deltagare: Min 6 fullbetalande personer, max 12 personer.

Guide: Då vi har deltagare från olika länder så sker guidningen på engelska annars guidar vi på svenska.

Båttur till Djurö nationalpark med guidad vandring och övernattning


Vi startar turen i Mariestads hamn med lunch ombord. Båtturen till Djurö nationalpark tar ca 3,5 timmar för motor men har vi bra vindar så försöker vi segla och då tar överfärden lite längre tid. På vägen finns det fika/mellanmål. När vi är framme i nationalparken så ger vi oss ut på en guidad vandring runt ön där kaffe och te finns medpackat. Fina dagar stannar vi för ett bad vid Djurös enda sandstrand.

Tillbaka på båten blir det lite egen tid för ett bad, SUP eller att bara koppla av i den fina naturhamnen vi ligger i medan middagen tillagas.

Vi övernattar ombord. Det finns tre hytter med två kojer och en hytt med en koj. Är det ett ojämnt antal som bokar kan ni få frågan om att dela hytt. Det går också att bädda för två personer i salongen eller att ta med ett tält om det finns intresse för det.

Dag två startar med en liten frukostbuffé. Därefter finns det tid att utforska Djurö nationalpark en stund på egen hand. Vandra bort till den gamla fyrvaktarbostaden och fyren, bada eller paddla SUP.

Vi äter lunch ombord och sedan bär det av tillbaka till Mariestad.

Tider: Start i Mariestads hamn kl. 12:00, åter i Mariestad ca 17:00 dagen efter.

Antal deltagare: Min 4 deltagare. Max 7 personer sovandes i hytter. Max nio personer om två sover i salongen och max 12 deltagare med övernattning även i tält.

Datum:
Lördagar från 5:e maj till 21:a september.
Andra datum på förfrågan

Pris: 2490 kr/person inkl. båttur, guide, all mat, boende med lakan, handdukar

Guide: Då vi har deltagare från olika länder så sker guidningen på engelska annars guidar vi på svenska.

Förutom kalspolade hällar, klapperstensstränder och det rika fågellivet så finns en stor gräsbeklädd glänta, på huvudön Djurö, som hålls öppen av dovhjortars bete. En skön kontrast mot den omgivande karga tallskogen. Fiskgjusen är karaktärsfågel och häckar på flera platser. Havsörnen ser vi ofta cirkla ovanför öarna eller passera över oss under båtfärden.


Ingen skärgård i landet ligger så isolerad och det är just avskildheten som tjusar (Länsstyrelsen)

Syftet med Djurö nationalpark är att bevara den vilda och isolerade skärgården. Låta skogen utvecklas till urskog och skydda fågellivet. På huvudön finns också en spännande kulturhistoria. Centralt på ön finns rester av ett jordbrukslandskap. Här finns också en anrik jaktvilla från tiden då ön varit jaktpark.

Båtturen är en upplevelse i sig. Vi färdas med M/S Pärla, som är en trygg tvåmastad motorseglare. Turen går genom den vackra skärgården och vidare över öppet vatten. I väster så växer Djurö nationalpark fram samtidigt som vi har fri horisont mot söder och norr på innanhavet Vänern. När vi har bra vind så hjälps vi åt att sätta segel och låta vinden föra oss fram. Seglen och kölen hjälper också till att göra överfärden bekväm då en seglande båt rullar mycket mindre om vågorna är stora. M/S Pärla har plats för alla inne i båten vid dåligt väder och generösa utrymmen på däck när vädret är fint. Ombord finns också en rymlig toalett med WC.

Vandra i Djurö nationalpark: 
Framme på Djurö går vi igenom planen för vandringen och sedan vandrar vi i lugn takt i ca 2-3 timmar. Guiden kommer att berätta om naturen som vi passerar igenom och visa de kulturhistoriska sevärdheterna på ön. Det blir historier om svunna tider och hur man tidigare levde på ön.

Vi vandrar med skvattram som stryker längs benen och över klippor vid Vänerns strand. Det är skogsstigar som gäller på Djurö så ta på bra vandringsskor. Ofta ser vi de skygga dovhjortarna om vi smyger fram på rätt ställe. På lämplig plats stannar vi och fikar. Om vädret är bra så blir det också stopp för bad för de som vill.

Tänk på att barn som följer med på den guidade vandringen antingen måste kunna gå sträckan (2-3 timmar längs stigar) eller bäras på ryggen av medföljande vuxen. På några platser på ön finns det torrdass.

Djurö nationalpark

Besöksinformation för Djurö nationalpark

Om det blåser för mycket kommer turen att ställas in. För mycket vind betyder stadigvarande vind över 10 meter per sekund men skepparen har alltid sista ordet då flera faktorer spelar in. Det händer sällan under sommaren att turen behöver ställas in. Lämna ett telefonnummer där vi kan få tag på er innan avfärd